Bakgrunnsinformasjon om Nedre Dørålseter Turisthytte

Nedre Dørålseter har siden opprinnelsen på midten av 1700-tallet vært drevet av familien Stordal. Sætrene i Dørålen ble etablert av gårdbrukere fra Dovreskogen i Gudbrandsdalen. I en periode var det fem setre i Dørålen.

Nedre Dørålseter ligger i Dovre kommune, 1040moh, vi har 25 sengeplasser fordelt på 10 rom. Det finns også dusj/WCog et utmerket tørkerom.

Før veien ble bygget i 1964, gikk seterfolket hele turen fra Dovreskogen med buskap og kløvhester når de flyttet til fjells om våren og selvfølgelig også når høsten kom og de skulle hjem igjen.  Det var ofte en strabasiøs tur som tok 15-16 timer.

De første turistene kom trolig til Dørålen mellom 1870 og 1875. Disse var ofte studenter og folk med utdannelse. Det var og utlendinger som gikk i fjellet den gang. 

Under krigen var det mye folk i fjellet, det er fortalt at det kunne være opptil 50 personer som overnattet og disse måtte jo få servering. Om vintrene tok tyskerne seg ofte inn i seterhusene og mye innventar ble ødelagt. Det finnes fortsatt kulehull etter at de skjøt istykker en lås for å komme inn. Husene ble også brukt av motstandsbevegelsen. På senhøsten i 1944 styrtet et tysk transportfly i den ene Midtronden, alle 14 ombord omkom. Det ble reist en bauta på stedet i 1945, av tyskerne.

Den første bilen kjørte til Dørålseter i 1964 og året etter kom den første med campingvogn. Vi fikk strøm, fra aggregat, i 1970. Vi er fremdeles avhengige av aggregat, for de fleste som kommer setter pris på en varm dusj og noe kaldt å drikke.